Dla wszystkich, którym tak bardzo smakowało ciasto zrobione przez Marka, wstawiam przepis z oryginalnymi uwagami od autora 🙂
Masa serowa:
500 g serka mascarpone (najlepiej z Lidla, inne się nie sprawdzają)
200 g gorzkiej, ciemnej czekolady min. 70% – też używam z Lidia 74%,
150 ml śmietany kremówki 30%-36%,
2 jajka – koniecznie sparzone gorącą wodą,
100 g – 130 g cukru – polecany drobny cukier do wypieków, choć ja nie stosuję,
50 ml mocnego alkoholu – ja używam likier pomarańczowy o zawartości 40% alkoholu „COINTREAU – L`UNIQUE”, ale może być inny likier, gin, whisky,
Trochę cytryny,
Galaretka 1/2 objętości – niezbędna do stężenia masy.
Masa owocowa:
Kwaśne owoce – ja używam mrożonki owoców leśnych z Kauflandu, mogą też być owoce świeże np. czarna lub czerwona porzeczka z dodatkiem truskawek lub borówki amerykańskiej, jeżyny itp.,
50 ml mocnego alkoholu – ja używam likier pomarańczowy o zawartości 40% alkoholu „COINTREAU – L`UNIQUE”, ale może być inny likier, gin, whisky,
Galaretka 1/2 objętości – niezbędna do stężenia masy.
Kruche herbatniki do położenia na spodzie. Można też zrobić samemu inny spód, ale dobrze, żeby był kruchy. Wydaje mi się, że biszkopt się nie sprawdzi.
Uwaga dotycząca galaretki! Ma ona za zadanie stężenie masy serowej oraz masy owocowej. Jeśli wykorzystujemy galaretkę owocową z torebki, to rozpuszczamy ją w połowie wody wskazanej w przepisie, czyli 250 ml na 1 galaretkę. Z doświadczenia wiem, że 1 galaretka na całe ciasto może być za mało, a dwie za dużo. Można zastosować zamiast galaretki żelatynę lub wzmocnić 1 galaretkę łyżeczką żelatyny. Galaretka powinna być płynna, do masy serowej schłodzona, a do masy owocowej (szczególnie jeśli używamy mrożonych owoców) może być ciepła lub nawet gorąca.
Przygotowanie:
Najpierw podgrzewany w małym ogniu śmietankę i rozpuszczamy w niej pokruszoną czekoladę. Podgrzewany masę na małym ogniu, ciągle mieszając do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Pozostawiamy do ostudzenia, od czasu do czasu mieszając.
Do miksera dajemy ser, jajka (dodatkowo obficie skrapiamy je cytryną), cukier. Wszytko miksujemy na gładką masę. Dodajemy roztopioną czekoladę i dalej miksujemy. Następnie alkohol, miksujemy i powoli dodajemy galaretkę.
Na wcześniej przygotowaną foremkę, wyłożoną herbatnikami (spód i boki) wkładamy połowę masy serowej i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Przygotowujemy masę owocową. Blendujemy owoce z galaretką i alkoholem.
Następnie nakładamy drugą warstwę, tym razem owocową na ciasto i wkładamy całość do lodówki.
Na koniec trzecia warstwa – druga z masy serowej i do lodówki, najlepiej na kilka (8) godzin.
Smacznego 🙂